SUÇ DUYURUSU

BULUNAN               : Şırnak Baro Başkanlığı Adına

Av. Rojhat DİLSİZ

ŞÜPHELİ                  : Didem ARSLAN YILMAZ

KONU                       : Şüpheli Didem Arslan YILMAZ’ın 24.08.2021 günü SHOW TV adlı ulusal kanalda sarfetmiş olduğu sözler nedeniyle hakkında TCK m.122, 216 ve diğer sair maddelerden dolayı soruşturma yürütülmesi ve kamu davası açılması talebimizdir.

SUÇ TARİHİ : 24.08.2021

AÇIKLAMALAR:

Ulusal olarak yayın yapan SHOW TV adlı tv kanalında Didem Arslan’la Vazgeçme adlı programın 24.08.2021 tarihli bölümünde canlı yayına katılan Türkan Taşçı isimli vatandaş kendisini kürtçe daha iyi ifade edeceğini düşünerek kürtçe konuşmaya başlamış ancak program sunucusu Didem Arslan YILMAZ tarafından kürtçe konuştuğu gerekçesiyle konuşması engellenmiştir.

Şüpheli Didem ARSLAN YILMAZ “Hayır hayır. Bizim de anlamamız lazım. TÜRKAN HANIM’I BİR HATTAN ALIN. KESİNLİKLE OLMAZ. HALAYLA BİR KONUŞUN. DOĞRU DÜZGÜN TÜRKÇE KONUŞSUN. HEPİMİZ ANLAYACAĞIZ. BURASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ YANİ DOĞU DİLİ BİLMİYORUZ Kİ BİZ.” şeklinde cümleler sarfederek kendisini yayından almış ve vatandaşın kürtçe konuşmasını engelleyerek TCK 122 kapsamında düzenlenen “ayrımcılık” suçunu işlemiştir. Aynı zamanda Türkiye'de yaşayan ve kürtçe dilini konuşan milyonlarca vatandaşın konuştuğu dile hakaret etmiş, “doğu dilidir bilmiyoruz “ diyerek aşağılamıştır. Şüphelinin bu ayrımcı tutumu toplumda ciddi anlamda bir infial yaratmış ve tüm kesimlerce büyük tepkiyle karşılanmıştır.

Bununla beraber milyonlarca kişi tarafından izlenen bir ulusal kanalda kürtçe konuşmak isteyen bir vatandaşın konuşmasının bu anlamda engellenmesi ve aşağılanması son dönemde özellikle yaratılan nefret dili ve söylemlerinin de etkisiyle kürt vatandaşlarımızı savunmasız ve saldırıya açık bir pozisyonda bırakacaktır.

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216. Maddesinde “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” demektedir.

Son dönemlerde kürtçe konuşan vatandaşlarımıza yönelik saldırıların artması, esas olarak tv kanallarında kullanılan bu ayrımcı ve ötekileştirici dilin yaratmış olduğu etkiden

de kaynaklanmaktadır. Zira yakın zamanda Türkiye’nin çeşitli illerinde bu tarz ırkçı olaylar meydana gelmiş ve en nihayetinde Konya ili meram ilçesinde 7 vatandaşımızın öldürülmesiyle sonuçlanan bir saldırı gerçekleşmiştir.

Tüm bu hususlar nazara alınarak Şüphelinin makamınızca yapılacak olan soruşturma neticesinde şüphelinin TCK 122 ve 216 maddeleri kapsamında şüphelinin basın yoluyla alenen bir ırkı, bir dili aşağıladığı hatta hor gördüğü açığa kavuşacaktır. Bu nedenlerle resen yapılacak soruşturma neticesinde şüphelinin cezalandırılması için gereğinin yapılması talebimizdir.

HUKUKİ DAYANAKLAR : TCK M. 122 , 216 Ve İlgili Mevzuat

HUKUKİ DELİLLER : Show Tv 24.08.2021 Tarihli “Didem Arslan Yılmaz’la Vaz Geçme” Adlı Program Kayıtları, Fotoğraf, Video Ve Her Türlü Kanuni Delil.

SONUÇ VE İSTEM : yukarıda ayrıntılı olarak izah edilen ve resen nazara alınacak hususlar da gözönüne alınarak şüphelinin kürtçe diline karşı kullanmış olduğu nefret söylemi nedeniyle savcılığınızca resen yapılacak soruşturma çerçevesinde şüphelinin ilgili maddelerden cezalandırılması için gereğinin yapılması talebimizdir.  26.08.2021

Şikayet Eden

Şırnak Barosu Başkanlığı Adına