MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA
Konu : Seçmeli Ders Hakkı.
2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için; okullara kayıtlar esnasında Şırnak ili genelinde velilere imzalatılan tutanakların düzenlenmesinde usulsüzlük yapıldığına dair şikâyetler tarafımıza iletilmektedir. Bu konuda hem Bakanlığınızca hem de Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğünce gerekli incelemelerin yapılması ve konu hakkında, konunun uygulanması hakkında tarafımıza Bilgi Edinme Kanunu gereğince bilgi verilmesi maksadıyla tarafınıza iş bu başvuruyu yapıyoruz.
Vatandaş ya da yabancı uyruklu olma durumu fark etmeksizin Türkiye’de bulunan her çocuk, hem ulusal mevzuattan hem de BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeden kaynaklı yaşama, gelişim, katılım, korunma gibi pek çok temel hakka sahiptirler. Eğitim hakkı da, çocuğun en temel ve en önemli haklarındandır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler başlıklı üçüncü bölümünde “eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlığı ile 42. maddede yer almaktadır. Anayasanın 42. Maddesinde eğitim hakkı: “kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz” amir hükmü ile net bir şekilde belirtilmektedir.
Eğitim hakkının belirlendiği ve güvence altına alındığı uluslararası antlaşmalar da eğitim hakkı konusunda temel güvenceler oluşturmaktadır. Bu sözleşmeler Anayasanın 90/5 maddesi gereğince de iç hukuk normudur.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi madde 26:
BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesinde 28. Maddesi: “Taraf Devletler, çocuğun eğitim hakkını kabul ederler ve bu hakkın fırsat eşitliği temeli üzerinde tedricen gerçekleştirilmesi görüşüyle özellikle:
(1) İlköğretimi herkes için zorunlu ve parasız hale getirirler;
(4) Eğitim ve meslek seçimine ilişkin bilgi ve rehberliği bütün çocuklar için elde edilir hale getirirler;”
BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesinde 29. Maddesi: Taraf Devletler çocuk eğitiminin aşağıdaki amaçlara yönelik olmasını kabul ederler:
Ekonomik, Sosyal Ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme Madde 13:
“İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi” (AİHS): (1) No.lu Protokol: "Eğitim Hakkı" kenar başlıklı 2. maddesi: "Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet, eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir. " denilmektedir.
Hem ulusal yasal mevzuat hem de uluslararası sözleşmelere bakıldığında Türkiye’de eğitim hakkı konusunda vatandaşlık bağı ya da yabancı ülke vatandaşı veya vatansızlık konusunda bir ayrıma gidilmediği; ‘’herkes’’ denilerek bu hakkın herkesi kapsadığı açıkça belirtilmektedir. Bu nedenle aykırı uygulamalar doğrudan ayrımcılık yasağıyla da ilişkili olacaktır.
AİHS’nin “Ayrımcılık yasağı” kenar başlıklı 14. maddesi şöyledir: "Bu Sözleşme’de tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanma, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diğer kanaatler, ulusal veya toplumsal köken, ulusal bir azınlığa aidiyet, servet, doğum başta olmak üzere herhangi başka bir duruma dayalı hiçbir ayrımcılık gözetilmeksizin sağlanmalıdır." AİHM içtihatlarında ayrımcılığı kısaca "nesnel ve makul bir gerekçe olmaksızın, konuyla ilgili olarak benzer durumda olan kişilere farklı muamele edilmesi" (Zarb Adami/Malta, B. No: 17209/02, 20/6/2006, § 71) olarak tanımlamaktadır.
TCK 122. maddesinde ırk, devlet, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefrete dayalı ayrımcılığı suç saymıştır.
Seçmeli derslere ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Seçmeli Ders Genelgesinin 6. Maddesine göre seçmeli dersler arasında yer alan dillerin tek tek yazılması ve velilerin bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 26/3. Maddesi gereğince Ana-babalar, çocuklarına verilecek eğitimi seçmede öncelikli hak sahibidir.
Dolayısıyla, okullara kayıt sırasında velilere verilen tutanaklarda seçimlik derslerden bazılarının seçilmesi konusunda okul idarelerince velilere yönelik baskılar yapılması, velilerin tercih ettiği seçimlik derslerin silinmesi amacıyla ısrarlı görüşmelerin yapılarak velilerin ilgili dersi seçmekten geri dönmesi için baskılar yapılması, velilere verilen tutanaklardan bazı derslerin çıkarılması doğrudan eğitim hakkına müdahale olduğu gibi bu uygulamalar belli bir saikle yapıldığından ayrımcılık yasağını da ihlal edecektir.
Bu bağlamda:
Velilere verilen seçmeli ders formuna Yaşayan Diller ve Lehçeler (Kurmançça ve Zazaca) dersi konulup konulmadığı, bu dersleri talep eden velilere bu dersler için ‘’öğretmen yok’’ şeklinde beyanlarda bulunulup bulunulmadığı,
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu hükümlerince yasal süresi içerisinde yazılı olarak tarafımıza yukarıda sorduğumuz hususlar hakkında bilgi verilmesini saygıyla talep ederiz.
Ayrıca bu konularda tarafımıza yapılacak başvurularda tüm veli ve öğrencilere hukuki destek vereceğimizi ve yapılan usulsüzlükler hakkında tüm ilgililer hakkında;
Nedenleriyle suç duyurusunda bulunacağımızı belirtmek isteriz.
Şırnak Barosu Başkanı
Av. Rojhat DİLSİZ
Dağıtım:
Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Silopi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Cizre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
İdil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Beytüşşebap İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Güçlükonak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Uludere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü