Baromuzdan Av. Dindar TOKAK ve Av. Furkan Ahmed KADIRHAN'ın da katıldığı "Genç Hukukçular Buluşuyor" toplantısı Ankara'da düzenlenmiştir.
"2019'U GENÇLİK VE ZİRVEYE TIRMANMA YILI OLARAK İLAN EDİYORUZ"
"BU TOPLANTI, BİR DEVRİMİN KIVILCIMININ SİZİN TARAFINIZDAN ATEŞLENMESİ TOPLANTISIDIR"
Avukatlık mesleğinin geleceğinin genç avukatlar tarafından tartışıldığı "Mesleğimizin Geleceği" konulu toplantının açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, "Biz 2019'u gençlik yılı, genç avukatlara zirveye tırmanma yılı olarak ilan ediyoruz" dedi.
"Mesleğimizin Geleceği" konulu, Genç Avukatlar Buluşuyor-3 Toplantısı, 22 Aralık 2018 Cumartesi günü Türkiye Barolar Birliği Ayaş Tesislerinde düzenlendi. Türkiye'nin her yerinden genç avukatların katıldığı toplantının açılışını, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve Başkan Yardımcısı Av. Ünsal Toker yaptı.
İlk olarak kürsüye gelen TBB Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi Başkanı Av. Ünsal Toker, "Bu salonda daha önce de stajyer avukatlarla görüşmeler yapıyorduk. Bugün burada muhtelif barolardan gelen genç meslektaşlarımız var. Hepsinin gözlerinde şimşekler çakıyor. Gerçekten çok umutlandım, gururlandım. İstikbale yönelik olarak umutlarımı biraz daha yeşerttim. Umarım herkes bu toplantıdan mutlu ayrılacaktır" şeklinde konuştu. Toker daha sonra TBB Eğitim Merkezi'nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Sözlerine, "Bir şeyin farkındayım; biz hayal kuramıyoruz. Oysa her başarı hayal kurarak başlar. Hayal kuramamak başarısızlığın ya da mevcutla yetinmenin en büyük sebebi. Hayal kurmak için bir vizyona ihtiyacınız var. O vizyonu da mensup olduğunuz camianın, meslek örgütlerinin size kazandırması lazım" diyerek başlayan TBB Başkanı Feyzioğlu şöyle devam etti:
CMK ÜCRETİNİN YÜZDE 30 DAHA ARTMASINI HAYAL ETMEYİN, BUNU TALEP EDELİM
"Bizim hayalimiz nedir: Tapu işlemlerini avukat yapsın. Hayal ettiğimiz, işlem başına 120 bin avukat arasında bölüşülecek 300 lira mıdır? Bu mu hayal? Buysa eğer hayal bence vazgeçin, kurmayın böyle hayal. Bu bir talep olur. Öbür hayal ne? CMK tarifesi asgari ücret tarifesine eşitlensin. Hayal mi bu? Evet, eşitlensin, mutlaka eşitlenmeli. Ama bu hayal değil. Bunu hayal diye düşünmek, hayal olduğunu bir an için varsaymak size haksızlık. CMK ücretleri, Adli Yardım ücretleri geç ödeniyor. Bakın bu sorun, bunun çözülmesi de hayal değil. Bu bir sorun, bu sorun çözülsün istiyoruz. Hayal başka bir şey. Hayal, bugünden sonra kendinizi nerede görmek isteyeceğiniz. CMK ücretinin yüzde 30 daha artmasını hayal bile etmeyin, bunu talep edelim."
İstanbul'da avukatlık hizmetlerinden elde edilen gelirin yüzde 92'sinin, çoğu yabancı ortaklı avukatlık bürolarına ait olduğunu kaydeden Feyzioğlu, "Yani Avukatlık Kanunu'nda tanımlanan bizim gibi avukatların elde ettiği gelir İstanbul'un yüzde sekizi. Hadi suçlayalım, kimi suçlayalım önce? Bir şeyler değişsin istiyorsak önce şunu bileceğiz: Bir muharebeyi kazanmak için kendi imkânlarını bileceksin. Karşı tarafın imkân ve kabiliyetlerini bileceksin. Buna göre neyi değiştirebilirsin, neyi değiştiremezsin, elinde ne var? Bunları tespit edeceksin" diye konuştu.
BİR YÖNETİCİYİ BAŞARILI KILAN AKILLI MUHALEFETTİR
"Bugünün Türkiye'sinde, baro siyaseti de popülizm rüzgârına kapılmış ve korkutucu bir sığlaşmanın içine girmiştir. Suçlama esaslı baro siyaseti yapılmakta, hizmet odaklı bir baroculuk ikinci plana atılmaktadır. Oysa biz genel siyasette şikâyet ettiğimizi kendi camiamızda düzeltmeye muktediriz. Yeter ki isteyelim" diyen Feyzioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sizden talebim; bilmeniz, yapılanı görmeniz, yapılanı görüp yapılmayanı tespit etmeniz ve yapılmayanı barolarınızdan ve Türkiye Barolar Birliği'nden bilerek talep etmeniz. Çünkü Allah bir iktidara muhalefetin de akıllısını versin. Bir iktidarı, bir yöneticiyi başarılı kılan, akıllı muhalefettir. Siz hizmet almaya hak sahibi olanlar; barolardan ve Türkiye Barolar Birliği'nden talep ediniz. Ama bu talebiniz, zaten talep etmeden de takip edilmesi zorunlu olan ama Maliye Bakanlığı'nın elinde olan CMK ücretlerinin asgari tarifeye eşitlenmesiyle sınırlı olmasın. 'Oradaki zirveye tırmanmak istiyoruz, bize yolu göster' deyin. Tırmanabileceğiniz zirveler sizi bekliyor. Biz 2019'u gençlik yılı, genç avukatlara zirveye tırmanma yılı olarak ilan ediyoruz."
SAYIN ABDULHAMİT GÜL'LE TAM BİR MUTABAKAT İÇİNDE YÜRÜMEYE BAŞLADIK
Feyzioğlu, hukuk fakültelerini bitirirken bir devlet sınavı istediklerinin altını çizerek, "Bu konuda son yıllarda gelmiş geçmiş en başarılı Adalet Bakanı olduğunu her yerde gururla söylediğim Sayın Abdulhamit Gül'le tam bir mutabakat içinde yürümeye başladık. Bu gururumun sebebi Sayın Bakan'ın avukatlıktan geliyor olması. Bir yerde doğru bir iş varsa doğru, yanlışsa yanlış diyeceksiniz. Biz siyasi parti siyaseti yapmıyoruz. Şu halde Sayın Bakan eğer 'benim için önce gelen avukatlıktır' diyorsa ben sadece kendisini kim bozulursa bozulsun alkışlarım, ona teşekkür ederim. Doğru yapılana, iyi yapılana teşekkür etmeyi erdem bilirim. Bu teşekkürden gocunanı da açıkçası yadırgarım. Ona 'sen sığsın' derim. Elbette Cumhurbaşkanlığı'yla çalışacağız, elbette Adalet Bakanlığı'yla çalışacağız, elbette Yargıtay'la, Danıştay'la çalışacağız. Türkiye Barolar Birliği ve barolar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin içinde yer alan kurumlardır. Türkiye Cumhuriyeti devleti ayrıdır, siyasi partiler ayrıdır. Bunu bilmeyenlere de öğretiriz. Devlet ayrıdır, partiler ayrıdır, hükümet ayrıdır. Seçimde herkes ne yaparsa yapar, ama biz iş yapıyoruz burada" şeklinde konuştu.
DEVLET SINAVINI EL BİRLİĞİYLE ÇIKARTMAK ZORUNDAYIZ
Yaşam alanı tamamen tükenmekte olan avukatlık mesleğini nefes alır hale getirmek için devlet sınavının şart olduğunun altını çizen Feyzioğlu, "Devlet yeterlilik sınavını kanun değiştirerek el birliğiyle çıkartmak zorundayız. El birliğiyle, muhalefetsiz. Bunun en kısa zamanda olması lazım. Bu sınav daha iyi bir yöntem bulununcaya kadar ki bilinen yok, mutlaka çıkarılmak zorundadır. Çünkü bu meslek başka türlü kurtulamaz. İlk adım budur" dedi.
Konuşmasında ISTAC tahkiminin önemine de değinen Feyzioğlu, "Gençlere ISTAC tahkiminin önemini anlatalım. Neymiş; tahkim milli yargıya alternatifmiş. ISTAC tahkimini yazmadığınız sözleşmeye, Dubai tahkimi yazılır, hiç kimse onu görmezden gelmez. Londra tahkimi yazılır, Londra'ya gitmekte sakınca yoktur. Çünkü Londra'ya o pek bilgili arkadaşlarla gidilir. Ama Eskişehir'in, Kayseri'nin, Ankara'nın, İstanbul'un genç ama ISTAC'ın ne olduğunu bugüne kadar öğrenmemiş avukatları icra dairesine gönderilir" diye konuştu.
MAKÛS TAHİLİNİZİ KENDİNİZ YENECEKSİNİZ
Feyzioğlu, genç avukatlara sadece belli alanların bırakıldığını belirterek şunları söyledi:
"Sizin Rekabet Kurulu önünde avukatlık yapmayı öğrenmeniz lazım. Size kurdurulan hayal, tapuda 250 liraya işlem yaptırmaktır. Ama Rekabet Kurulu önünde avukatlık size açılmamalıdır. Size açılırsa tekellik kırılır. Hayır öğreneceksiniz. Makûs tarihinizi kendiniz yeneceksiniz. Bize yol gösterin, uluslararası meslek örgütlerine bizi üye yapın diyeceksiniz. Eğitim için para isteyeceksiniz. Baronun kaynakları eğitime yatsın diye talep edeceksiniz. Bu alanlar size açılacak. Bunu talep etmenizi istiyorum. Bu toplantı, bir devrimin kıvılcımının sizin tarafınızdan ateşlenmesi toplantısıdır."
Toplantı; Anayasa Mahkemesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Bireysel Başvuru, Rekabet Kurumu Önünde Taraf Avukatlığı, Tahkimde Taraf Avukatlığı, Arabuluculukta Taraf Avukatlığı, Uluslararası Meslek Örgütlerine Üyeliğin Genç Avukatlara Katkıları, Avukatlık Kanunu 35/ A Uzlaşması, CMK ve Adli Yardım Avukatlığı ve Yapay Zekânın Mesleğimize Etkisi başlıklarında oluşturulan çalışma gruplarıyla devam etti.