BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 26.12.2023 | Okunma Sayısı: 244

 

BASINA VE KAMUOYUNA

12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevinde insanlığa karşı işlediği suçlarla bilinen ve yaptığı işkencelerle 34 mahpusun yaşamını yitirmesine neden olan Esat Oktay Yıldıran’ın isminin İzmir’in Buca İlçesi Belenbaşı Köyü'nde bulunan okul binasına verildiği, bununla beraber tören düzenlendiği ve okul içerisinde kendisiyle ilgili kahramanlık hikayelerinin anlatıldığı bir köşe yapıldığı haberleri kamuoyuna yansımıştır.

 

Darbe döneminde yaptığı sistematik işkence yöntemlerinin belgesel ve filmlere konu olduğu ve her dönem iktidarlar tarafından yaşanan bu korkunç sürecin eleştirildiği uygulamaların darbe döneminde kaldığı açıklamalara sıklıkla şahit olmaktaydık. Toplumsal hafızaya yaptığı katliam ve işkencelerle kazınmış olan bir şahsın bu şekilde onore edilmesi ve örnek gösterilmesi kamuoyunda ciddi kırılmalara yol açmıştır.

 

En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 9 Temmuz 2021 tarihinde yapılan açıklamada Esat Oktay Yıldıran’ın yapmış olduğu bu işkencelere atıfta bulunularak Diyarbakır Cezaevinin “kültür müzesine” dönüştürüleceği söylemi de hafızalarda yerini almaktadır.

 

Şırnak Barosu olarak, insanlığa karşı işlenen suçların faili olan bir kişinin isminin ilkokula verilmesini ve örnek gösterilmesini kabul etmiyor bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz.

18.10.2024
AV. ABDULLAH FINDIK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.