BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 22.07.2020 | Okunma Sayısı: 988

Basına ve Kamuoyuna

 

İHD genel merkezinin 22.07.2020 tarihli baromuzun yetkili kurullarına ilişkin açıklamalarını üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız.

Öncelikle olay İHD li avukatın bahsettiği gibi gerçekleşmemiştir. Daha önce benzer vakalarda olduğu gibi İhd adını kullanan avukat herhangi bir aile talebi olmadan emniyete giderek dosya almaya çalışmış ve durumun soruşturmayı yürüten savcıya intikali ile savcı tutanak tutmuştur. Dosya savcısının tuttuğu tutanakta gözaltında olan şahsın ailesinin haberinin olmadığı ifade edilmiştir.

Kendisi hakkında soruşturma yapılacağını anlayan İHD’li avukat Baro Başkanımızı aramasının hemen akabinde Şırnak İl merkezine gelen Baro başkanı savcı ile yaptığı görüşmeden sonra avukat korunmuş savcının tutmuş olduğu tutulan tutanak ile ilgili işlem tesis edilmemiştir.

Ailenin haberi olmadan avukatın dosya almaya çalıştığının ortaya çıkması ile baroya ve temsilcilerine akıl almaz bir şekilde tahkir ve tezyif kastı ile cümleler savurmuştur.  

Bugüne kadar İHD tarafından ve MYK üyesi avukat tarafından İHD adına ve diğer STK’lar adına Şırnak ilinde hiçbir dosya da işkence suçu yönünden suç duyurusunda bulunulmamıştır. (Baro başkan yardımcısının müdafii olarak girdiği ve takipsizlik kararına itiraz edilmeyen dosya hariç). Söz edildiği gibi  İHD myk üyesi avukat hiçbir şekilde işkence ve kötü muamele yaşanılan ve kadına yönelik şiddet içerikli dosyalarda taraf olmamıştır. 

Avukatlar mesleğin onur ve vakarına sahip çıkmak zorundadırlar. Hele ki; İHD gibi 90’lı yıllardan bu yana insan onurunu korumak için mücadele eden bir derneğin MYK’sına seçilen bir kimsenin kuracağı cümleye gereken özeni göstermemesi ve başkalarının masumiyetine çamur atması bizce kabul edilemez niteliktedir. Avukat rezil baro söylemi ile Şırnak ilinde faaliyet gösteren 250 avukata hakaret etmekte olup tüzel kişiliğin baronun en kıdemlisinden en genç üyesine kadar haklarını ve ismini koruması en temel görevidir.

İHD genel merkezinin yaptığı açıklamanın perde arkasının Şırnak ilindeki dosya kapma savaşı olduğunu samimiyetle ifade etmek gerekiyor. İHD adına Şırnak ilinde kurumsal kimlik kullanılarak işkence kötü muamele dışında özel hukuk dosyaları fahiş yüzdeliklere toplu halde alarak aracılarını koruma içgüdüsüne girmiştir. İHD yönetimi burada Şırnak barosunun emek veren kendini hukuk ve insan hakları alanında var etmek isteyen genç meslektaşlarımızın hakkına girmektedir. Dolaysıyla öncelikle İHD yönetimi aldığı tüm dosyaları ve aracılarını kamuoyuna açıklaması gerekmektedir. 

Şırnak Barosu yönetim kurulu üyelerinin haklarını gözetmek zorundadır. 

İHD gibi tüm ülkece çalışmaları bilinen bir kurum ile baromuzun şahsi gayeler ile karşı karşıya getirilmesini kurumları değersizleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyeceğini ifade ediyoruz.

Bölge de bu kadar yoğun ve ağır hak ihlali yaşanırken, avukatlar adil yargılanma talepleri nedeni ile açlık grevlerinde yaşam mücadelesi verirken kurumsal enerjilerin şahsi gayelere hasredilmesinin kurumlara zarar vereceğini ifade ediyoruz. 

Şırnak Barosu Disiplin Kurulu’nun takdir hakkına hiçbir makam, mevki ve merciin etki edemeyeceğini hatırlatarak Avukatlık yasasının 157. maddesine göre; ilgililerin itiraz haklarının olduğunu kamuoyuna saygı ile arz ederiz.22.07.2020

 

                                                                     Şırnak Barosu Yönetim Kurulu 
19.10.2024
AV. ABDULLAH FINDIK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.